Het veelzijdige klittenband

Hook-and-loop fasteners, Velcro en klittenband zijn allemaal benamingen van een systeem die ontwikkeld is door de Zwitser Georges de Mestral in 1951. Het is een systeem dat uit twee delen bestaat die samen een sterke tot een zeer sterke verbinding of sluiting kunnen vormen. Het ene deel bestaat uit haakjes, het andere deel uit lussen. Wanneer ze tegen elkaar aangedrukt worden haken de haakjes in de lussen en vorm een sluiting of een bevestiging van een materiaal op een ander materiaal. Bij de meeste soorten klitteband kunnen je de twee zijden weer van elkaar scheiden door ze los te scheuren of te schillen. Zo kan een sluiting bij bijvoorbeeld kleding open en dicht gaan.

klittenband2

Eigenschappen en materiaal


Een bijzondere eigenschap van klitteband is net als bij een rits dat deze open en dicht gaat. Wanneer je de delen tegen elkaar aandrukt sluit je een materiaal en door ze los te trekken open je de sluiting. Dit komt doordat bij de meeste soorten klitteband de haakjes en lussen flexibel zijn waardoor ze makkelijker losgemaakt kunnen worden. Maar tegenwoordig zijn er meer soorten klittenband die niet precies zo werken. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van stijve materialen die je niet meer zo makkelijk van elkaar kunt scheiden. En er worden allerlei eigenschappen toegevoegd zodat klitteband voor allerlei soorten zaken gebruikt kan worden. Te denken valt aan metalen klitteband, die zeer hittebestendig is.

Toepassingen
Door het handige en makkelijke gebruik van klittenband wordt het in allerlei soorten materialen verwerkt. De bekendste is wel in kleding, textiel en schoenen. Maar ook in de medische wereld wordt er veel gebruik gemaakt van het product. Denk hierbij aan bandages en protheses. Daarnaast wordt klittenband ook gebruikt in de auto-industrie, luchtvaart, ruimtevaart, bouw en in het leger. En het wordt veelvuldig gebruikt voor het bundelen van voorwerpen zoals kabels. Zelf ook op zoek naar dit top product? Kijk dan eens bij Klittenband Outlet